2024 års lagändringar för företag – allt du behöver veta

2024 års lagändringar för företag - allt du behöver veta

År 2024 för med sig en rad lagändringar som påverkar företagare i Sverige. För att hjälpa dig hålla koll går vi här igenom de viktigaste nyheterna, uppdelat på lagar som trädde i kraft vid årsskiftet och de som träder i kraft 1 juli 2024. Avslutningsvis tittar vi även på en bubblare att förbereda sig för.

Lagar som trädde i kraft 1 januari 2024

Sänkt skatt på drivmedel

Skattesatsen på bensin sänks med 75 öre jämfört med 2023 års nivå. Dieselskatten höjs något mot föregående år, men blir ändå 43 öre lägre än vad som först var tänkt.

Förändringar i jobbskatteavdraget

Jobbskatteavdraget riktas om mot äldre i arbetslivet. Personer i åldern 66-69 år får rätt till avdraget och de som fyllt 69 år vid årets ingång får dessutom en extra höjning i grundavdraget.

Lag om sopsortering

Obligatorisk källsortering av matavfall införs för både företag och privatpersoner. Från 2027 utökas lagen till att även omfatta pappers-, plast-, glas- och metallförpackningar.

Märkning av livsmedel

Det blir obligatoriskt att ange ursprungsland för livsmedel som kött, ägg, fisk, grönsaker och frukt, i syfte att öka spårbarheten för konsumenter.

Borttagen nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga

Den tidigare nedsättningen av arbetsgivaravgiften för 15-18-åringar tas bort, vilket medför ökade kostnader för att anställa unga.

Pausad justering av skiktgränsen för statlig inkomstskatt

Justeringen av skiktgränsen för statlig inkomstskatt pausas under 2024. Gränsen blir således oförändrad på 598 500 kronor per år.

Digitala stämmor möjliga

Från årsskiftet kan bostadsrättsföreningar, ekonomiska föreningar och aktiebolag genomföra digitala årsstämmor istället för fysiska möten, förutsatt att detta anges i stadgarna.

Nya drönarregler

Nya bestämmelser för drönare träder i kraft, med krav på klassificering och behörighetsbevis för vissa kategorier.

Återbetalning av skatt för skogs- och vattenbruk

Företagare som använder diesel i skogsbruks- eller vattenbruksverksamhet kan ansöka om kvartalsvis återbetalning av koldioxid- och energiskatt.

Obligatorisk underhållsplan i nya bostadsrättsföreningar

Nybildade bostadsrättsföreningars ekonomiska planer måste inkludera en underhållsplan på 50 år, oavsett om det gäller nyproduktion eller ombildning.

Lagar som träder i kraft 1 juli 2024

Ändringar i Bokföringslagen

Från och med 1 juli 2024 behöver fysiska kvitton inte längre sparas om de finns i digital form. En digital bild på kvittot är tillräcklig, vilket underlättar administrationen för många företagare.

Nya regler för rot- & rutavdrag

Taket för rotarbete höjs med 25 000 kronor till totalt 75 000 kronor per helår. Dessutom separeras taken för rot- och rutarbeten, vilket gör att du totalt kan göra avdrag för upp till 150 000 kronor per år.

Uppdaterad föräldraförsäkring

Föräldraförsäkringen blir mer flexibel från 1 juli 2024. Antalet dubbeldagar ökar och kan nyttjas fram tills barnet är 15 månader gammalt. Det blir också möjligt att överlåta föräldrapenning till andra närstående, exempelvis mor- och farföräldrar.

Bubblare att förbereda sig för

CSRD-direktivet om hållbarhetsredovisning

Från 2024 börjar CSRD-direktivet om obligatorisk hållbarhetsredovisning att stegvis införas för stora företag med över 250 anställda. På sikt förväntas även mindre företag omfattas, så det är klokt att redan nu sätta igång med förberedelser och aktivt arbeta med klimatrapportering.

Sammanfattningsvis bjuder 2024 på en blandning av förenklingar, skärpningar och helt nya krav för företagare att anpassa sig efter. Genom att hålla sig ajour med regelverken och ligga steget före kan du som företagare vända utmaningarna till möjligheter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen